torsdag 20 maj 2010

Det här gör mig förbannad...

(klicka på rubriken för att läsa artikeln...)

Det handlar om brudöverlämning. Det handlar om att Kronprinsessan går emot Sveriges traditioner, svenska kyrkan, all form av jämnställdhet för att följa en anglosaxisk tradition som blivit romantiserad av alla Hollywood filmer som vi har blivit matade med.

Det fanns en tid då kvinnor ansågs som sämre än män. Det fanns en tid då kvinnor inte hade rösträtt. Det fanns en tid då kvinnans plats ansågs vara hemma med barnen. Det fanns även en tid då en kvinna inte själv fick välja vem hon ville dela sitt liv med utan användes som en vara mellan två familjer t.ex av ekonomiska skäl. På den tiden lämnades bruden över av sin far i kyrkan till sin blivande man. Hon behandlades alltså som en ägodel som pappan lämnade över till hennes nya förmyndare. Tack och lov så har tiderna förändrats och världen som vi känner den ser annorlunda ut nu. Därför har kyrkan tagit avstånd från denna gamla tradition. I Sverige går ett brudpar in tillsammans i kyrkan för att markera att de tillsammans har gjort valet att spendera sina liv ihop.

I alla romantiska filmer vi får se så blir bruden överlämnad av sin far vid altaret. Men det är i stort sett uteslutande amerikanska filmer. Där ser traditionen helt annorlunda ut. Men folk har blivit lite förstörda och tror att det är så det ska se ut. Många har aldrig varit på ett svenskt bröllop och tror att det är såhär det ska gå till.

Kronprinsessan Viktoria är en förebild. Hon representerar hela Sverige vilket är en del av hennes jobb. Då måste hon tänka igenom vilka signaler hon sänder ut. Varför vill en modern, smart kvinna lyfta fram en gammal dum idé om att kvinnan är underlägsen mannen? Ska du vara vårt ansikte utåt och en förebild för alla tjejer i vårt land så får du helt enkelt tänka på hur du beter dig. Enkelt. Och det här är helt absurt. Ärkebiskopen går emot Hovet och det är bara att hoppas att han står för sin sak och inte viker sig.

Att en kvinna är underlägsen mannen är verklighet i så många delar av världen. Varför kan inte Sverige då som ett modernt samhälle föregå med gott exempel och visa att här är alla lika mycket värda. Varför plocka upp en tradition som väcker så mycket känslor (tradition är fel ord eftersom den svenska traditionen är att brudparet går in tillsammans).

Hovet menar att det ligger en annan symbolik bakom. Att det handlar om att bruden leds fram till någon som har blivit accepterad. Men va? Man kan inte ta en existerande symbolik och "välja" att tolka den annorlunda och bestämma att det är så. Detta är en av Sveriges största händelser! Resten av världen kommer att tolka det som ett bakåtsträvande, kvinnoförnedrande påhitt! Ta svastikan som exempel. Nazisterna har för evigt förstört den symbolen för världen och idag är det tyvärr inte många som känner till dess egentliga innebörd. Om jag börjar bära en svastika runt halsen och hävda att det inte är av nazistisk innebörd så jag kommer jag att få försvara mig många gånger. För man kan inte bara välja att ändra symboliken i något som är så viktigt för så många. "Men jag tolkar det som att..." är inte ett argument som håller. Det är ju hur resten av världen uppfattar det som spelar någon roll i den här frågan.

"Låt Viktoria göra som hon vill" Nej! Ska hon representera hela vårt land så får hon faktiskt tänka på vilka konsekvenser hennes önskningar får!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nånting tycker du väl?